Informacja GUS o produkcji zwierzęcej w 2020 r.


14-09-2021, Redaktor: Jkalmuk
https://mir.krakow.pl/artykuly/Informacja-GUS-o-produkcji-zwierzęcej-w-2020-r.,14089.html

W dn. 13.09.2021 r. GUS opublikował informację sygnalną nt. fizycznych rozmiarów produkcji zwierzęcej w 2020 r.

W 2020 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 493,2 kg, a mleka 981 litrów wobec odpowiednio 483,8 kg oraz 959 litrów w 2019 r.
W 2020 r. przeciętna roczna wydajność mleka od jednej krowy wyniosła 5946 litrów i w stosunku do 2019 r. wzrosła o 2,5% (o 143 litry), nieśność kur wzrosła w skali roku o 4,5% i wynosiła 230 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od jednej owcy wynosiła 3,6 kg i była wyższa o 9,1% od odnotowanej w roku poprzednim.

►Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2020 r., informacje sygnalne z dn. 13.09.2021 r. (pdf).

Źródło: GUS